Ook beschikbaar in het: Engels

Drugsverslaving

“Waar ik voorheen vooral negatief was en de beren op de weg zag, kan ik nu vooruit kijken en de kansen van het leven zien. Voor ik begon met de behandeling rookte ik minstens 1 joint per dag en gebruikte meerdere keren per week andere drugs. Nu heb ik een jaar niet meer geblowd en de kracht gevonden om een aantal stappen in mijn leven te zetten.”

 

Ervaring van een cliënt die in maart 2016 een behandeling bij ons heeft afgerond. Gedeeld op de onafhankelijke beoordelingssite ‘Zorgkaart Nederland’.
Euforie en energie? 

Middelen als XTC en cocaïne hebben een sterke uitwerking. Ook cannabis is zo soft niet meer. De effecten verschillen per middel, de dosis en ook per persoon. Cannabis kan je bijvoorbeeld zorgeloos en loom maken. Maar ook opgewekt, lacherig en angstig. Cocaïne kan zorgen voor een euforische stemming, eindeloze energie. Je hebt geen honger, barst van het zelfvertrouwen, durft alles en voelt geen pijn.

Te mooi om waar te zijn..

Maar na een tijdje werkt het niet zo fantastisch meer. Je verlangt naar die enorme euforie. Je neemt steeds een beetje meer om datzelfde effect te bereiken. Je gaat vaker stiekem, alleen gebruiken. Of je hebt steeds vaker mensen om je heen die ook vaak gebruiken. Een avond uit zonder cocaïne of een pilletje is ondenkbaar.

Om te slapen moet je wat roken, al is het maar een beetje. Je bent steeds meer bezig met denken, plannen, gebruiken, jezelf verdedigen.

Stoppen of minderen?

Je wil soms best minderen of stoppen met wiet, coke of andere drugs. Je bent er van overtuigd dat je dat zelf kan. Het laatste wat je wil is dat anderen zich ermee gaan bemoeien. Die zeuren of raken in paniek en sturen je naar een afkickkliniek of andere nare verslavingszorg. Dat maakt het alleen maar moeilijker.

Bij langdurig, regelmatig gebruik worden de positieve effecten steeds minder sterk. Negatieve effecten worden daarentegen steeds sterker. Rusteloosheid, uitputting, waanvoorstellingen, angsten, depressie, slapeloosheid, onverschilligheid, achterdochtigheid, verlies van realiteitszin, overmoed. Verwaarlozing van jezelf en de mensen die het meest naast staan. Lichamelijke klachten zoals hart- en longaandoeningen, schade aan lever, nieren.
Geen lijst om vrolijk van te worden. De prijs voor het plezier van deze middelen kan dus erg hoog worden. 

Problematisch gebruik?

Onderstaande punten geven een eerste indicatie voor problematisch gebruik. Ben je bezorgd? Blijf er niet alleen mee zitten. Praat met iemand die je vertrouwt, maak een afspraak met je huisarts, bel ons of zoek andere professionele hulp.

 

  • Ik vraag mij wel eens af of ik te veel drugs gebruik.
  • Ik maak wel eens afspraken met mijzelf over minderen of stoppen waar ik mij niet (lang) aan houd.
  • Ik heb wel eens ruzie met anderen (partner, kinderen, ouders) over mijn druggebruik
  • Ik gebruik wel eens stiekem.
  • Ik gebruik drugs om mijn slechte stemming te veranderen of om een goede bui te versterken.
  • Ik maak me wel eens zorgen over mijn drugsgebruik.
  • Ik ben de laatste tijd meer of vaker drugs gaan gebruiken.
  • Ik twijfel wel eens of ik zomaar helemaal zou kunnen stoppen met gebruik.
  • Veel mensen in mijn omgeving gebruiken drugs, het is heel normaal.

Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter. En hoe makkelijker het is de controle over je leven weer terug te krijgen. Als je contact met ons opneemt, overleggen we of wij kunnen bieden wat jij nodig hebt