Ook beschikbaar in het: Engels

Stoppen met roken

 

 

LET OP: De verzekeraars vinden dat stoppen met roken bij de huisarts thuishoort. Het wordt bij ons alleen vergoed als je je ook voor een andere slechte gewoonte wilt laten behandelen.
Nicotine is een stimulerend middel. In lage doseringen geeft het een lekker gevoel. Je voelt je rustig en ook allert, je kan je beter concentreren. Angst en spanning nemen af. Helaas verdwijnt dit positieve psychische effect al na een paar minuten. De lichamelijke effecten zoals verhoging van de bloeddruk en hartslag, en vermindering van de eetlust houden wat langer aan.

Bij een hogere dosis nicotine krijg je het tegengestelde effect. Je wordt zenuwachtig, onrustig, je kan je niet meer goed concentreren. Dit tegengestelde effect krijg je ook als de nicotine is uitgewerkt, en dat gebeurt heel snel bij nicotine. Die vervelende ontwenningsverschijnselen verdwijnen als sneeuw voor de zon als je weer een nieuwe dosis nicotine neemt. Hierdoor kan roken erg verslavend zijn.

Negatieve effecten van roken

Je weet ongetwijfeld dat roken niet goed voor je is. Je conditie wordt slechter, je huid veroudert sneller en het is slecht voor je gebit en adem.

Op lange termijn neemt het risico op  onder andere kanker, hoge bloeddruk, een beroerte, een hartaanval en chronische bronchitis toe. Geen lijstje om vrolijk van te worden.

Gelukkig is er ook een zonnige kant.

Als het je lukt (een periode) niet te roken zijn er meteen positieve effecten

  • Als je een dag niet rookt dalen hartslag en bloeddruk en beginnen de longen zich schoon te maken
  • Als je een paar dagen niet rookt is de nicotine uit je lijf, heb je al wat meer lucht en ruik en proef je beter.
  • Als je een maand niet rookt is je conditie beter, werken je longen beter en is het hoesten voorbij.
  • Als je een jaar niet rookt heb je al 50% minder kans op hart- en vaatziekte en ook het risico op andere ziektes neemt steeds verder af.

Wil je stoppen met roken? Zoek steun. Praat met mensen in je omgeving, zoek hulp, ga naar je huisarts of neem contact op met ons.

Als je contact met ons opneemt, overleggen we of wij kunnen bieden wat jij nodig hebt. Je moet je goed realiseren dat als je alleen voor stoppen met roken bij ons in behandeling wilt, dat niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Die vinden dat ‘stoppen met roken’ bij de huisarts thuis hoort.