Henk werkt al jaren bij de radio. Hij houdt van zijn werk – het is afwisselend, uitdagend en soms zelfs een tikje glamoureus. Maar achter dat zelfverzekerde stemgeluid zit iemand die vroeger een verlegen puber was. Die pas durfde flirten na zijn eerste wodka’tje. Dat drankje bleek niet alleen een ijsbreker, maar een houvast.

Eenzaam tijdens corona: zo begint drankverslaving vaak

Toen corona toesloeg en iedereen verplicht thuis zat, verdween de structuur. Henk keek dag in dag uit naar zijn laptop en voelde zich somberder worden. Waar je dan troost in zoekt? Voor Henk werd het alcohol. En wat begon als een ‘biertje om vijf uur’ werd langzaam een gewoonte.

Drankverslaving sluipt erin. Zeker als het begint met zoiets alledaags als verveling of eenzaamheid.

De geur van een kater

Na corona bleven de drankjes. Zelfs toen het leven weer op gang kwam, vroeg zijn lijf nog steeds om alcohol. Collega’s maakten grapjes: “Feestje gehad gisteren?” Maar de lol was er voor Henk allang af. En ook relaties hielden geen stand – zijn drankgebruik werd vaak de dealbreaker. Nu alweer een tijd single, probeert hij zijn draai te vinden.

Gelukkig besluit Henk zich aan te melden bij Kick. Hij voelt zich beter op de dagen dat hij niet drinkt: energieker, helderder, lichter. Maar drankverslaving is koppig – en soms niet de enige speler in het spel.

De derde in het spel: de kroeg

Henk woont boven een gezellig buurtcafé. Zomers is het terras gevuld met vrolijke buren, ’s winters warmt iedereen zich binnen. En de uitbater? Die is gul. Zo gul dat er een speciaal drankje is voor de stamgasten: het burenwijntje. Twee keer zoveel wijn voor dezelfde prijs. Je hoort erbij. Je bent geliefd.

drankverslaving

Maar hoe lief is dat eigenlijk?

Wanneer gulheid gevaarlijk wordt

Wat als die gulheid je ongemerkt richting drankverslaving duwt? Wat als het ‘gezellige terras’ het moeilijk maakt om nuchter te blijven? Zelfs als Henk ’s ochtends nog zeker weet dat hij vandaag niet gaat drinken, is er altijd wel een buur die vriendelijk zwaait: “Kom erbij, Henk!” En dan gaat hij. Voor de bijl.

Want alcohol is niet alleen een drankje. Het is ook een uitnodiging. Een excuus. Een sociale gewoonte waar je moeilijk uit stapt, zeker als die wordt gevoed met extra volle glazen en warme begroetingen.

De stille deal achter het burenwijntje

Een café heeft stamgasten nodig – voor de sfeer én voor de omzet. En het burenwijntje is een slimme manier om die stoelen gevuld te houden. Maar wat gebeurt er als je daarmee mensen onbedoeld vasthoudt in hun drankverslaving?

Dan ben je als stamgast niet alleen een graag geziene gast, maar ook een beetje de slaaf van het systeem.

2 glazen wijn teveel