Ook beschikbaar in het: Engels

Afkicken van je eetverslaving in Amsterdam of Utrecht

Wij behandelen cliënten zoals we zelf behandeld willen worden

“Ik heb hier hulp gezocht voor mijn eetprobleem. Al snel na de start van de behandeling ging het veel beter. Een hele fijne persoonlijke aanpak.”

Ervaring van een cliënt die een behandeling bij ons heeft afgerond. Gedeeld op de onafhankelijke beoordelingssite ‘Zorgkaart Nederland’.

WE ZORGEN DAT JIJ IN BEWEGING KOMT OP EEN MANIER DIE BIJ JE PAST.

Hele dag met eten bezig

Je bent zo met eten, diëten en je gewicht bezig dat het je leven stoort. Het getal op de weegschaal bepaalt je humeur. Je staat er twee keer per dag op of juist helemaal niet meer. Overdag een streng dieet en ’s avonds de ijskast leeg. En de keukenkastjes. Je compenseert door na een eetbui over te geven, laxeermiddelen te nemen of heel veel te sporten. En weer plannen voor een streng dieet. Of je compenseert niet en hebt last van je steeds toenemende gewicht.

Verleiding

Mensen zijn van nature gevoelig voor de verleidingen van lekker eten. De één nog veel meer dan de ander. Nu we dagelijks omringd worden door lekker, goedkoop en calorierijk eten en wij op allerlei manieren verleid worden tot consumeren kan dat een last zijn.
Tegelijkertijd worden we omringd door beelden van mooie, dunne mensen. Het lijkt soms of iedereen succesvol, fit en gelukkig is. We vergelijken onze binnenkant met de (bewerkte en in scene gezette) buitenkant van anderen en voelen onszelf hopeloos tekort schieten. Als ik nou ook eens zo dun was..

afkicken blowen amsterdam

Afleiding

Lekker, veel, zoet, vet, zout eten kan ook een afleiding zijn. Een manier om verveling, verdriet, eenzaamheid, spanning of ander vervelend gevoel tijdelijk weg te stoppen. Helaas komt het daarna als een boemerang terug.

Het lastige is dat we gewoontedieren zijn. Geneigd meer van hetzelfde te doen in plaats van een stap terug te zetten. We doen hetzelfde en verwachten een andere uitkomst. Dit keer zal het mij wel lukken blijvend af te vallen met een crash-dieet. Zonder eetbuien. Als ik dunner ben komt de rest ook wel goed.

Langzamerhand kan deze fixatie je leven gaan overheersen. Je draait steeds verder vast en krijgt steeds minder plaats voor andere dingen in je leven. Plezier wordt iets voor later.. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter. Praat er met anderen over, zoek professionele hulp als je er niet uitkomt. Gun jezelf een rijker leven.

afkicken blowen

Als je je herkent in onderstaande stellingen zou je een eetstoornis kunnen hebben. Overheersen zorgen over eten en je gewicht jouw leven? Blijf er niet alleen mee rondlopen. Neem iemand in vertrouwen, zoek steun en zo nodig professionele hulp.

  • Ik denk erg veel aan mijn gewicht, afvallen eten.
  • Er is veel eten dat ik van mezelf niet mag eten (eten is voor mij ingedeeld in ‘goed’ en ‘slecht’)
  • Ik heb last van eetbuien; dan verlies ik de controle en dan stop ik mij helemaal vol.
  • Als ik veel gegeten heb voel ik mij slecht over mijzelf
  • Ik vermijd situaties waarin ik mij ongemakkelijk voel over mijn lijf (strand, dansen, seks)
  • Ik sta elke dag, of meerdere keren per dag, op de weegschaal
  • Mijn uiterlijk is heel belangrijk voor mijn zelfbeeld

Heb je last van oncontroleerbare eetbuien, ben je steeds met je gewicht en eten bezig? Als je contact met ons opneemt, overleggen we of wij kunnen bieden wat jij nodig hebt om eten weer een gezonde plaats in je leven te geven.  En om weer ruimte te krijgen voor andere dingen in je leven.