Ook beschikbaar in het: Engels

Stoppen met snoepen doe je zo..

 

 

Overgewichtigen weten best dat je beter Meer Meer sla en Minder Minder moorkoppen moet eten.. Als overwichtige kun je de gezonde voeding richtlijnen wel dromen maar vergrijp je je op teveel onbewaakte momenten toch aan een vette bek. Daar helpt geen moedertje, diëtiste of caloriënteller aan..

 

Ons reptielenbrein dicteert

Het echte probleem is dat we onszelf allerlei eet routines aangewend hebben. Bijvoorbeeld dat we denken dat we als we ongelukkig zijn, onszelf het beste kunnen troosten met een rol Oreo’s. Of dat een serie kijken op de bank pas echt gezellig is als je er een zak chips bij eet.
Wat moet er dus eigenlijk gebeuren als je je taille slanker wilt en je billen een pondje of wat lichter? Je moet jezelf al die stomme gewoontes afleren. De programmatuur van al die gewoontes zit in ons zogeheten reptielenbrein: dat razendsnel reagerende deel van ons brein dat op het moment dat je op de bank neerploft en de TV aanzet, reflexmatig ‘Chips’ denkt en je naar de voorraadkast stuurt/dirigeert. Die reflex, daar moet een streep door ! En dan lukt stoppen met snoepen.

Stoppen met snoepen en je wilskracht

Wat heb je nou nodig om al dat reflexmatige eten te veranderen. Daar heb je wilskracht voor nodig, een vreselijk woord waarvan elke overwichtige direct gaat zuchten: ‘had ik het maar’…

Wilskracht kun je trainen en dan: stoppen met snoepen kan!

Zie wilskracht als een spier en kijk ‘es aan, de oplossing is er! Jaren geleden is een mooi onderzoek gedaan. Het ging om de vraag of je de onweerstaanbare aantrekkingskracht die er van ‘iets heel lekkers’ uitgaat, kunt afleren.
Een dikke man die een enorme snoeper was zette een grote vette snoeppot op tafel midden in de kamer waar hij na zijn werk vaak de avond doorbracht. De eerste avonden kon hij het niet laten om inderdaad als hij langs de pot liep, heel sneaky een snoepje te pikken. Maar hee.. allengs lukte het hem langs de pot te lopen, ernaar te kijken, eraan te snuffelen zonder dat hij een snoepje pakte! Hij had van avond tot avond zijn wilskrachtspier getrained !

En deze spierbal hielp hem vervolgens ook overdag om de zoete verleidingen van het leven beter te weerstaan en te stoppen met snoepen.

Zo leefde hij nog lang, dunner en zelfs iets gelukkiger..