Lekker, veel, zoet, vet, zout eten kan een afleiding zijn. Een manier om verveling, verdriet, eenzaamheid, spanning of een ander vervelend gevoel tijdelijk weg te stoppen. Eten uit verveling, jezelf troosten met een snack en even niet voelen wat er echt speelt. Helaas komt het daarna als een boemerang terug.

Eten uit verveling

We doen het allemaal wel eens: eten uit verveling. Of dat nou is omdat je de hele dag achter de laptop zit te werken of een avondje op de bank zit te vervelen. Eten is een manier waarop we verveling doorbreken, maar dan wil je niet op een gezond worteltje knagen. Dat is niet even bevredigend als die zak chips, reep chocola of dat pak koekjes.

Verleiding

Mensen zijn van nature gevoelig voor de verleidingen van lekker eten. De één nog veel meer dan de ander. Nu we dagelijks omringd worden door lekker, goedkoop en calorierijk eten en wij op allerlei manieren verleid worden tot consumeren kan dat een last zijn.
Tegelijkertijd worden we omringd door beelden van mooie, dunne mensen. Het lijkt soms of iedereen succesvol, fit en gelukkig is. We vergelijken onze binnenkant met de (bewerkte en in scene gezette) buitenkant van anderen en voelen onszelf hopeloos tekort schieten. Als ik nou ook eens zo dun was…

Gewoontedieren

Het lastige is dat we gewoontedieren zijn. Geneigd meer van hetzelfde te doen in plaats van een stap terug te zetten. We doen hetzelfde en verwachten een andere uitkomst. Dit keer zal het mij wel lukken blijvend af te vallen met een crash-dieet. Zonder eetbuien. Als ik dunner ben komt de rest ook wel goed.

Verslaving

Langzamerhand kan deze fixatie je leven gaan overheersen. Je draait steeds verder vast en krijgt steeds minder plaats voor andere dingen in je leven. Eten begint een verslaving te worden en plezier wordt iets voor later. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter. Praat er met anderen over, zoek professionele hulp als je er niet uitkomt. Gun jezelf een rijker leven