Ook beschikbaar in het: Engels

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...

Ook beschikbaar in het: Engels

Het wetenschappelijke artikel waarop onze ideeën over de risicofactoren voor hart-en vaatziekten (HVZ) zijn gebaseerd werd zwaar gesponsord door de Amerikaanse Sugar Association.

In dit in 1967 verschenen overzicht van het onderzoek hieromtrent door 3 Harvard auteurs in het zeer gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift New England Medical Journal werd de rol van suiker in het ontstaan van HVZ gedecimeerd en vet bezegeld als de grote boosdoener waar het HVZ betreft.
JAMA, een ander belangrijk medisch tijdschrift beschrijft in zijn september 2016 nummer hoe de 3 auteurs van dit artikel ieder omgerekend $50.000 toegeschoven kregen om uit alle medische literatuur alleen die artikelen te beschrijven die de rol van suiker bagatelliseerden.*

Artikelen in gerenommeerde tijdschriften geschreven door topwetenschappers zijn een goed middel om wetenschappelijke dilemma’s te beslechten. Zo gebeurde ook hier. In de jaren 70 waren er 2 denkrichtingen in de geneeskunde: zij die HVZ linkten aan suikers en zij die HVZ linkten aan verzadigd vet. Genoemd artikel maakte hier in 1 keer een einde aan.
De Amerikaanse -en Europese- autoriteiten haalden vet uit onze voedingswaren en voegden suiker toe als smaakvervanger….

Veelbetekend maar droevig feit is dat volgens velen eind jaren 60 de obesitas epidemie ontstond.

PS. Sinds de jaren 80 zijn wetenschappers gelukkig verplicht om bij publicaties hun eventuele banden met de industrie te vermelden

*(Kearns CE, Schmidt LA, Glantz SA. Sugar Industry and Coronary Heart Disease ResearchA Historical Analysis of Internal Industry Documents. JAMA Intern Med. 2016;176(11):1680-1685.)