Ook beschikbaar in het: Engels

Telefoon verslavingPotverdorie, die Fransen krijgen het voor elkaar: de telefoon verslaving een gevoelige klap toedienen. Vanaf dit schooljaar is het verboden om op school een mobiele telefoon bij je te hebben! Dat geldt voor alle leerlingen tot 15 jaar en het geldt niet alleen op school maar ook bij de sportclub. Er valt vast veel op zonnekoning Macron af te dingen, maar dit doet hij toch maar: weg met de verslaving aan de telefoon!

Telefoon verslaving is dat nou een groot probleem?
‘Ben je aan het fietsen en word je gebeld..’ lacht een vrouw in 1998 als ze op straat geïnterviewd wordt over de nouveauté van die jaren, de mobiele telefoon. Een man: ‘ik word toch niet gebeld, ik ben niet zo beroemd’.

Nog geen 20 jaar later pakt een jong mens in Nederland zeker 150 keer per dag zijn telefoon om contact te leggen met de wereld. Stel dat we 7 uur slapen, dan checken we onze mob 150:17 = bijna 9x in een uur! Dat is vaker dan elke 10 minuten..

Hoe erg is telefoon verslaving?
Van een telefoon verslaving krijg je geen longkanker, geen kater en geen levercirrose. Dus daar zit het probleem niet. Wel in 2 punten denk ik.

Elke 10 minuten reageren op de impuls: ‘wat zal dit app-je brengen’ ‘Hoeveel likes heb ik op facebook’ maakt dat het impulsieve deel van ons brein -ook wel het lymbisch systeem of het reptielenbrein genoemd- sterk gestimuleerd wordt. Je wordt als het ware hypergevoelig voor impulsen en daarmee wordt het niet makkelijker om andere verleidingen als kopen, drinken, roken, eten te weerstaan. Integendeel.

Telefoon verslaving is de moeder van alle verslavingen zou ik zeggen. En dus moeten we opgevoed. Regels stellen wanneer wel en wanneer geen telefoon in onze handen is een must. Zie Frankrijk.