De Nostalgie van Groningse Studententijd
Ergens in de vorige eeuw studeerde ik geneeskunde in het bruisende Groningen. Een tijd om nooit te vergeten. Mijn studentenleven was doordrenkt met de opwinding van een interessante studie, maar vooral ook met de warme gezelligheid van knusse cafés. “Een biertje en een wijntje” waren bijna net zo belangrijk als onze studieboeken.
Groningen trok niet alleen lokale studenten, maar ook mensen vanuit alle hoeken van Nederland. Terwijl studenten uit centraal gelegen steden in het weekend snel naar huis gingen, bleven Groningse studenten gezellig op hun studentenkamers – en dronken daarbij een glas alcohol (of twee). Ik kan me niet herinneren dat er veel dagen waren waarop we niet in goed gezelschap en met een drankje in de hand zaten.
Studeren deden we natuurlijk ook, maar in een ontspannen tempo. Het idee van een Bindend Studieadvies (BSA) was nog ver weg, en we studeerden zo lang als we nodig vonden. Er was geen haast en we hoefden ons niet te veel in te spannen. “De eeuwige student” was geen mythe, maar een realiteit. Ikzelf nam ook alle tijd en genoot van de ongedwongen sfeer. Het gezondste wat ik deed was, dat ik af en toe een appel at. In ons studentenhuis kookten we dagelijks spaghetti of belegden we een boterham. Goedkoop, maar heerlijk.
Het was de tijd waarin een pizzeria bezoeken een speciale gelegenheid was. Daar ging je naartoe om iets te vieren. Mobiele telefoons en sociale media waren nog toekomstmuziek voor ons. Als je met iemand wilde praten, belde je naar het enige vaste telefoontoestel dat je studentenhuis rijk was. Om op de hoogte te blijven van de wereld, pakte je een krant van de stapel.
Veel verandert in het studentenleven, behalve de alcohol..
Het studentenleven is sindsdien enorm veranderd. Wie heeft er tegenwoordig geen smartphone en scrollt niet eindeloos door sociale media? Het lezen van een krant of boek lijkt bijna ouderwets. Pizzeria’s zijn nu een dagelijkse kost, toegankelijk voor iedereen. Het studentenleven is ook doordrongen van een groter bewustzijn van gezondheid, met multivitaminen als standaard ontbijtvoer.
Maar één ding is in al die jaren hetzelfde gebleven: het overvloedige gebruik van alcohol onder studenten. En helaas is het niet alleen beperkt tot studenten, noch tot Groningen. Het is een fenomeen dat overal voorkomt. De veranderingen in onze levensstijl zijn duidelijk merkbaar, maar de culturele betekenis van alcohol lijkt nog steeds verankerd te zijn in het studentenleven. Het is een herinnering aan een tijd waarin we genoten van de eenvoudige geneugten van het studentenbestaan, waarin we onze levensvreugde vierden met een biertje in de hand en onze zorgen even vergaten. Ooit dronk ik dagelijks, nu alleen nog maar af en toe, maar die herinneringen aan mijn studententijd in Groningen zullen voor altijd blijven.