Ook beschikbaar in het: Engels

Alcoholmisbruik

Noah is dronken

Tussen patiënten en artsen bestaat een merkwaardig misverstand. Dokters hebben als opdracht jou eventueel de hemd van het lijf te vragen als dat nodig is voor een goede diagnose en behandeling.
Maar tegelijkertijd hebben dokters de privacy van hun patienten hoog in het vaandel zitten. Als er iemand tegenover hun zit die bijvoorbeeld toch wat naar alcohol ruikt, zal de arts dat niet perse aan de orde stellen: ‘Hee, Noah, hoe staat het met de wijn deze dagen?’.
Ze denkt: Noah weet wel dat alcoholmisbruik slecht is. Als hij er iets aan wil doen, stelt hij het wel aan de orde. Ik begin er niet over, is niet aan mij en ik wil hem niet in verlegenheid brengen’.

Elke dag fles wijn drinken

Maar Noah denkt precies andersom. Die denkt: ‘Als mijn dokter het echt belangrijk zou vinden, zou ze er wel wat van zeggen. Dus ik denk dat het wel meevalt met mij en die fles wijn die ik elke dag drink’. Zie hier hoe dokters en patienten ontzettend langs elkaar heen kunnen praten.

Onderzoek naar alcoholmisbruik

In 2016 is er mooi onderzoek gedaan door de Jellinek. Ze interviewden 432 Amsterdammers van boven de 30. Daaruit bleek dat ¾ van de zware drinkers zich daar weleens zorgen over maakten. En van die groep zou 18% een eventuele stoppoging met hun huisarts willen bespreken, terwijl maar 4 % dat vervolgens ook echt doet.  Meneer de Vries is 1 van die..

Nu komt het: 80% van alle drinkers zou het fijn en ook belangrijk vinden als hun huisarts er zelf over zou beginnen! Maar die denkt dus dat zij daarmee jouw privacy doorbreekt en zwijgt.

Kortom, help je huisarts over haar verlegenheid heen en begin er zelf over! ‘Beste huisarts, ik weet dat het niet makkelijk voor u/je is, maar zouden we het alsjeblieft even over mijn alcoholmisbruik kunnen hebben?’

Lukt het toch niet om er alleen vanaf te komen en wil je van deze slechte gewoonte af? Kijk even hier op de pagina alcoholverslaving voor meer informatie.