Alle verkiezingsprogramma’s staan vol van dezelfde wol: gezond eten moet bevorderd, voor oud en jong. Dat gaan we realiseren door afspraken te maken met de voedingsindustrie. En dat ook nog ‘in Europees verband’. De stroperigheid druipt ervan af..
De suikertaks
Terwijl 1 van de oplossingen voor het grijpen ligt: de suikertaks! Die kan, die werkt en die is broodnodig.
We worden namelijk te dik. 50 % van de Nederlanders is te dik en 1 op de 5 kinderen heeft overgewicht. En dat aantal groeit snel: 30 jaar geleden was dit percentage nog maar 14%.
Per dag eten wij 28 -verstopte- suikerklontjes. We weten al lang dat overgewicht je risico op hart- en vaatziekten flink verhoogd. Nieuwer is het volgende: het Imperial College in Londen analyseerde onlangs ruim 200 wetenschappelijke onderzoeken naar het verband tussen overgewicht en kanker. Hun conclusie: 5 kilo te veel wegen doet je risico op kanker met 50 % stijgen. Naast nicotine is overgewicht de belangrijkste veroorzaker van kanker! Help !
Andere landen zijn ons voor (Houden we niet van..)
In Frankrijk, Hongarije en Finland is een vorm van suikertaks al ingevoerd. Noord-Ierland, Zuid- Afrika en de Filipijnen overwegen het en het Verenigd Koninkrijk start er in 2018 mee. Het laatste dankzij, jawel, koene ridder, kok en multimiljonair Jamie Oliver.
Jamie maakte in 2014 een rapportage over ‘Cola in Mexico’. Mexico heeft de hoogste frisdrankconsumptie per bewoner ter wereld. Van veel frisdrank word je dik en overgewicht leidt tot suikerziekte. Suikerziekte (Diabetes 2) is in Mexico dan ook doodsoorzaak nummer 1 ! In de documentaire zie je dat Mexico gedrenkt is in cola. In Mexico stapt een baby van de borstvoeding gelijk over naar een zuigflesje coca cola. In Mexico drink je geen water bij het eten, maar cola. In Mexico staat op elk altaar naast de kaars een blikje cola.
In 2015 heeft de Mexicaanse overheid een suikertaks ingevoerd op frisdrank. En het wonder is geschied: frisdrank werd 10 % duurder, waardoor het gemiddelde gewicht van de Mexicaan met 6 % afnam. (Mexico is een arm land, waarschijnlijk moet de marge in een rijk land als Nederland wat groter zijn). Reden voor Jamie om een stevige en succesvolle lobby in Engeland te beginnen.
Ook de WHO sprak zich in een rapport, oktober 2016, uit voor de invoer van de suikertaks.
En wij dan?
Onze Tweede Kamer debatteerde in december 2015 en maart 2016 na een motie van Groen Links over het ook bij ons invoeren van een dergelijke taks, maar deze werd kamerbreed afgewezen. De PvdA vond het bijvoorbeeld te ingewikkeld voor de belastingdienst…. Liever leunen wij in Nederland achterover en vertrouwen we op de goede werken van de Europese voedingsindustrie…